Spring naar de inhoud

Voorkom het misbruik van bedrijfskledij of uniformen.

Werkkledij wordt soms ingezet bij strafbare feiten zoals afpersing, oplichting en diefstal. Bedrijven en overheidsdiensten willen voorkomen dat werkkledij met logo’s of uniformen op de tweedehandsmarkt of de “zwarte markt” terechtkomen. Zo zijn er meerdere incidenten bekend van pseudo-werknemers van bijv. energiebedrijven of pakjesbedrijven, die bij consumenten thuis over de vloer komen.

Casus waarbij vrijetijdskledij ingezet werd als bedrijfsuniform.

Recentelijk stopte PostNL met het verkopen van vrijetijdskleding met het logo van hun bedrijf. Dit nadat journalist Darshan Boerema in een vlog heeft aangetoond dat het ophalen van retourpakketten bij een lokale supermarkt heel eenvoudig was. Hij ontdekte dat het, via de website van de personeelsvereniging van PostNL, ook voor niet-medewerkers mogelijk is om vrijetijdskleding van het bedrijf te kopen. Deze kledingsstukken zijn niet de officiële werkkleding van de postbezorgers, maar wel ondermeer sportkledij, broeken en shirts met het PostNL-logo.

Deze outfits zagen er voor de medewerkers van de Friese supermarkt even betrouwbaar uit als de officiële bedrijfskleding. In de supermarkt werd deze vlogger vertrouwd als zijnde pakjesbezorger en mocht hij alle retourpakketten meenemen. PostNL nam het undercoveronderzoek van Darshan Boerema au sérieux: men voerde een intern onderzoek, haalde de vrijetijdskleding onmiddellijk offline en pleegde overleg met alle samenwerkingspartners.

Misdrijf waarbij iemand zich valselijk voordoet als een beambte.

Er zijn ook situaties bekend waarbij fraudeurs de hoedanigheid van een ambtenaar aannemen, nadat ze uniformen van een overheidsdienst ontvreemdden. Deze individuen, met malafide intenties, doen zich bijv. voor als een politie- of douaneambtenaar of als een ambtenaar van de dienst stedenbouw. Zo is er een casus bekend van een man in een donkere broek en een blauwe trui met het politielogo “Police”, die een onschuldige dame verwittigde en haar vertelde dat er vermoedelijk in haar auto werd ingebroken. Deze man toonde een autoradio die uit haar voertuig zou komen en probeerde op die manier de vrouw uit haar woning te lokken. Dergelijke daden zijn vanzelfsprekend strafbaar want ze houden ondermeer verband met het misdrijf “aanmatiging openbaar ambt”.

Preventie rond het misbruik van bedrijfskleding.

Bij heel wat ondernemingen is er nu reeds een “inleververplichting” van oude kleding, ter preventie van misbruik. Dit om bijv. te voorkomen dat hooligans met hun oude bedrijfsjas en pet op televisie in beeld komen.
Heb je zelf twijfels over een bepaalde leverancier die aanbelt in jouw bedrijf of aan huis? Vraag dan steeds naar de identificatiekaart en bel de klantendienst bij de minste twijfel. Noteer ook de nummerplaat van de bestelwagen. Laat ook niemand zomaar binnen, tenzij de leverancier jou verwittigd heeft dat er op dat exact moment een pakket geleverd zal worden.
Of komt er bijv. iemand onverwacht langs die zich aanmeldt als privé detective? Of zie je iemand met een uniform van bewakingsagent? Vraag dan steeds naar de naam, het vergunningsnummer en de unieke identificatiekaart van de desbetreffende bezoeker.

Bekijk deze artikels voor meer achtergrondinfo over het risico op misbruik van bedrijfskleding: